Vše o vitamínu K
13. 1. 2008
Vše o vitamínu K
Seznamte se detailně s vitamínem K. Pokračujeme dále po delší odmlce v seriálu o vitamínech...... | ![]() |
Vitamín
K je další z řady vitamínů rozpustných v tucích.vyskytuje se ve třech
formách – K1, K2 a K3. K1 a K2 jsou syntetizovány v zažívacím ústrojí
za pomocí střevní flóry, uměle vyráběný K3 je určen pro ty,kteří mají
problém s absorbováním vitaminu K z potravy.
K zabezpečení dostatečného vstřebávání vitamínu K je zapotřebí denně doplňovat naši stravu mléčnými výrobky, zvláště jogurtem a acidofilním mlékem a rostlinnými oleji. Měli bychom se vyhýbat nadměrné komunikaci cukru a sladkostí. Zdravou střevní flóru si udržíme, když budeme konzumovat dostatečné množství jogurtů, podmáslí a můžeme též používat lactobacillus acidophilus v kapslích. Antibiotika nerozlišují mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi a mají rovněž nepříznivé účinky na vitamín K. Proto bychom je měli používat jen v nejnutnějších případech a doplňovat je dostatečným množstvím jogurtů a podmáslí.
Účinky vitamnu K:
Játra potřebují vitamín K při tvorbě protrombinu, což je jedna z látek, která se podílí na srážlivosti krve. Vitamín K je tedy prevence před vnitřním krvácením a ochrana proti nadměrnému menstruačnímu krvácení u žen. Pomáhá rovněž proti trombóze věnčitých cév.
Příznaky nedostatku vitamínu K:
Jsou obvykle způsobeny poruchou metabolismu, špatně fungujícími játry, zánětem tlustého střeva a neschopností strávit gluten, což je bílkovina, nacházející se v pšenici, žitě ječmeni. Ti, kteří trpí touto chorobou,musí doplňovat svou stravu nejen vitamínem K, ale i dalšími vitamíny, rozpustnými v tucích, jako jsou vitamíny A, D a E rovněž kalciem a B-komplexem. Nedostatek vitamínu K způsobuje zpomalení srážlivosti krve, krvácivosti (např. z nosu), a nedostatek krevních destiček, které jsou nezbytné ke srážení krve.
Zdroje vitamínu K:
Zelená listová zelenina, mořské řasy, jogurty, podmáslí, žloutky, rybí tuk, sojový olej.
Denní dávky vitamínu K:
Nejsou stanoveny, ale 300mcg je považováno za dostatečnou dávku pro dospělého jedince.
K zabezpečení dostatečného vstřebávání vitamínu K je zapotřebí denně doplňovat naši stravu mléčnými výrobky, zvláště jogurtem a acidofilním mlékem a rostlinnými oleji. Měli bychom se vyhýbat nadměrné komunikaci cukru a sladkostí. Zdravou střevní flóru si udržíme, když budeme konzumovat dostatečné množství jogurtů, podmáslí a můžeme též používat lactobacillus acidophilus v kapslích. Antibiotika nerozlišují mezi užitečnými a škodlivými bakteriemi a mají rovněž nepříznivé účinky na vitamín K. Proto bychom je měli používat jen v nejnutnějších případech a doplňovat je dostatečným množstvím jogurtů a podmáslí.
Účinky vitamnu K:
Játra potřebují vitamín K při tvorbě protrombinu, což je jedna z látek, která se podílí na srážlivosti krve. Vitamín K je tedy prevence před vnitřním krvácením a ochrana proti nadměrnému menstruačnímu krvácení u žen. Pomáhá rovněž proti trombóze věnčitých cév.
Příznaky nedostatku vitamínu K:
Jsou obvykle způsobeny poruchou metabolismu, špatně fungujícími játry, zánětem tlustého střeva a neschopností strávit gluten, což je bílkovina, nacházející se v pšenici, žitě ječmeni. Ti, kteří trpí touto chorobou,musí doplňovat svou stravu nejen vitamínem K, ale i dalšími vitamíny, rozpustnými v tucích, jako jsou vitamíny A, D a E rovněž kalciem a B-komplexem. Nedostatek vitamínu K způsobuje zpomalení srážlivosti krve, krvácivosti (např. z nosu), a nedostatek krevních destiček, které jsou nezbytné ke srážení krve.
Zdroje vitamínu K:
Zelená listová zelenina, mořské řasy, jogurty, podmáslí, žloutky, rybí tuk, sojový olej.
Denní dávky vitamínu K:
Nejsou stanoveny, ale 300mcg je považováno za dostatečnou dávku pro dospělého jedince.