Vše o vitamínu A
13. 1. 2008
Vše o vitamínu A
Seznamte se detailně s vitamínem A. Začíname velký seriál o vitamínech, tak zůstaňte s námi... |
Dříve než se začneme seznamovat s vitamínem A, Vám chci sdělit, že nás čeká velký seriál o vitamínech a toto je první díl. Tak pojďme na to. :-)
Je to vitamín ve tucích rozpustný, který se přírodě nachází ve dvou formách. Pravý vitamín A, nazývaný retinol, se nachází v živočišných produktech, jako je rybí tuk a játra. V této formě je bezprostředně dostupný našemu tělu a neskladován a uvolňován v játrech.K tomu, aby bylo naše tělo rovnoměrně zásobeno vitamínem A, je potřeba speciální proteinový nosič. Proto je důležité přizpůsobit příjem proteinů při zvýšené dávce vitamínu A.
Vitamín A se dále vyskytuje v zelenině ve formě karotenu, což je provitamin A, ze kterého je vitamín A tvořen. Hojnost karotenu je v kořenové zelenině, hlavně karotce, listové zelenině(špenát, kapusta) a žlutém ovoci, hlavně v cukrovém melounu. Samotný karoten však nemůže být tělem zužitkován, není-li přeměněn v retinol za pomocí tuků a žluči. Proto je dobré, jíme-li zeleninový salát, trochu ho zalít olejem. Vařená karotka nelepším zdrojem vitmínu A než syrová, protože vařením pomáhá k lepšímu vstřebání karotenu játry.
Protože nemá retinol obdobné vlastnosti jako mastné kyseliny, může vtěle dojít snadno k jeho oxidaci. Proto je dobré jeho přísun doplňovat vitamínem E, který oxidaci zabraňuje.
Vitamín A je uchován v játrech do té doby,dokud jej tělo nespotřebuje. Přesto dochází často k jeho nedostatku, zvláště mezi těmi, kdo konzumují příliš málo tuků. Pokud tělo nemá dostatek tuků, jen malá část karotenu je přeměna na retinol. Zdravý člověk využije jen asi 25% karotenu k výrobě vitamínu A a diabetici ještě méně. Je proto potřeba vitamín a doplňovat vitamínovými doplňky, zvláště u lidí,jejichž stravovací režim není vyvážený.
Účinky:
Vitamín A pomáhá léčit rýmu a infekce, zvláště sliznic očí, nosu,krku, plic a močového měchýře. Jeho působením se zvyšuje odolnost těchto tkání proti infekcím. Co se našeho zraku týče, je nezbytný k tvorbě pigmentu, citlivého na světlo, který obsahuje karoten, vitamín A, a protein, a je nezbytný pro zachování dobrého zraku. Noční vidění je zcela závislé na přítomnosti vitamínu A. Vitamín A je dále důležitý pro zachování zdravé pokožky, při prevenci akné, zánětu kůže a ledvinových kamenů.
Nedávné studie odhalili protirakovinné účinky vitamínu A, zvláště tím, chrání měkké tkáně. Retinoidy a karoteny se na pokusných zvířatech ukázaly jako jeho nejslibnější složky při prevenci rakoviny kůže, plic, močového měchýře a prsu. Mají rovněž vliv na řízení dělení buněk.Mnoho lékařů se proto dnes uchyluje k podávání megadávek vitamínu A jako léčebných a preventivních prostředků některých druhů zhoubného bujení, zvláště rakoviny plic. Studie, která neuskutečnila během 19 roků u 3000mužů kuřáků středního věku ukázala, že karoten může chránit kuřáky před plicními nádory. Účinná dávka se pohybovala okolo 1000 IU beta-karotenu. To však neznamená, že jekouření bez rizika, bereme-li beta-karoten. Kouření má zhoubný vliv na kardiovaskulární systém, a ten nezmenšíme užíváním beta-karotenu.
Příznaky nedostatku vitamínu A:
Běžným případem jsou červené oči, svědící oči. Dále pak šeroslepost, špatné vidění ve zhoršených světelných podmínkách a přecitlivělost na ostré světlo. Dalšími příznaky jesuchá a tvrdá kůže, náchylnost k rýmám a infekcím, popraskaná zubní sklovina,ledvinové kamen a alergie.
Přírodní zdroje vitamínu A:
Rybí tuk, játra, karotka, sladké brambory,žluté ovoce(cukrový meloun, broskve,meruňky, papaya), vejce, mléko a mléčné výrobky.
Denní dávka vitamínu A:
Dospělí 5000 IU, děti 3000 IU. Potřeba je větší během nemoci, těhotenství a kojení, ale klesá připoutávání antikoncepčních pilulek. Opodstatněná je však dávka 10000 IU pro dospělé a 5000 IU pro děti. Navzdory propagovanému nebezpečí z předávkování, někteří lidé brali dávky až 50000 IU denně bez nežádoucích účinků. Dříve se dětem dával rybí tuk, jehož jedna dávka obsahovala 33000 IU vitamínu A. To bylo ale předtím, než byly stanoveny RDA a dávka nad 5000 IU označena jako škodlivá. Nežádoucí vedlejší účinky se ovšem dostavili u lidí při denních dávkách 50000-100000 IU, braných po dobu 3-6 měsíců.
Doufám, že se Vám popis tohoto vitamínu líbil a že Vám bude k užitku. Příště na nás čeká popis vitamínu D, který se tu ukáže velmi brzo.