Vše o vitamínu E
13. 1. 2008
Vše o vitamínu E... | ![]() |
Vitamín
E je dalším v tucích rozpustným vitamínem. Skládá se z látek, nazvaných
tokoferoly, které se dále dělí na alfa, beta, gamma atd. Alfatokoferol
je z nich nejvíce chemicky aktivní. Další mají antioxidační účinky.
Slovo „tokoferol“ pochází z řečtiny, kde znamená „narození dítěte“. Ranné studie vitamínu E byly spojovány se sterilitou a bylo objeveno, že ženám, které mají problém donosit plod, pomohou velké dávky vitamínu E.
Antioxidační účinky jsou nejdůležitější vlastností vitamínu E. Vitamín E se spojuje s kyslíkem a tím předchází tvoření zhoubných peroxidových produktů v těle, což má rozsáhlé blahodárné účinky na náš organismus. Například zabraňuje nenasyceným tukům v oxidaci a ve formování nebezpečných částic, které jsou známy jako volné radikály. Nekontrolovaná oxidace tuků má mnoho škodlivých účinků jako je poškozování tukových buněk v mozku a z toho plynoucí senilita, praskání červených krvinek, které způsobuje hemolytickou anemii, oslabování imunní funkce buněk, které způsobuje nemoci jako je artritida, poškozování DNA vedoucí k mutacím, způsobujícím rakovinu. Vitamín E chrání prostacyklin, látku podobnou hormonu, která chrání cévy před ucpáváním a tím zabraňuje ateroskleróze a srdečním infarktům.
Schopnost vitamínu E vázat kyslík, může být užitečná běžcům, kteří vdechují velké množství kyslíku během sportovní aktivity. Vitamín E zlepšuje dýchání buněk, což usnadňuje svalům plnit svoji funkci za nižšího přísunu kyslíku. To má za následek větší efektivnost při svalové činnosti. Není proto divu, že vitamín E je tak populární mezi sportovci.
Vitamín E j nezbytný k vylučování hormonů přívěsku mozkového, který ovlivňuje, kromě jiného, i působnost adrenalinu a dětský růst. Estrogen může neutralizovat vitamín E, a předpokládá se, že vedlejší účinky při užívání antikoncepčních pilulek, jako je tloustnutí, křečové žíly, zadržování vody v těle, jsou vlastně projevy nedostatku vitamínu E. Lidé, žijící ve vysoce zamořených oblastech, a ti, kteří pijí vodu upravovanou chlorem, by měli rovněž brát vitamín E jako doplněk výživy.
Blahodárné účinky vitamínu E
Vitamin E působí jako antioxidant, a tím napomáhá k regeneraci buněk a zpomalení stárnutí. Chrání vitamíny a hormony rozpustné v tucích, ve větších dávkách chrání proti účinkům toxických látek v potravě, ve vodě a ve vzduchu. Působí proti srážlivosti krve, snižuje krevní cholesterol a ředí krev, což působí preventivně proti krevním sraženinám v tepnách a zánětům žil. Zánět žil je častou příčinou krevní sraženiny, která se odtrhne od žilní stěny, kde se utvořila a putuje krevním oběhem, kde může zablokovat životně důležitý přívod krve do plic či srdce.
Příznaky nedostatku vitamínu E
Únavnost, předčasné stárnutí, neplodnost. Sterilita, samovolné potraty, svalová dystrofie, hemolytická anemie, poruchy krevního oběhu, jako jsou choroby věnčitých tepen, trombozy, oteklé a zanícené žíly, ochablost. Zapříčiněná slabou cirkulací krve, záněty ledvin, degenerace pohlavních žláz, zpomalené hojení ran.
Přírodní zdroje vitamínu E
Syrové pšeničné klíčky a olej z nich, rostlinné oleje, sojové boby, zelená listová zelenina, obilí a zrna, vejce.
Denní dávky vitamínu E
Dospělí 10 až 12 IU, děti 7 až 12 IU. Mnoho lékařů ale doporučuje dávky nad 100 IU, a mnozí, kteří berou vitamín E jako doplněk výživy, činí tak v dávkách 400-600 IU.
Slovo „tokoferol“ pochází z řečtiny, kde znamená „narození dítěte“. Ranné studie vitamínu E byly spojovány se sterilitou a bylo objeveno, že ženám, které mají problém donosit plod, pomohou velké dávky vitamínu E.
Antioxidační účinky jsou nejdůležitější vlastností vitamínu E. Vitamín E se spojuje s kyslíkem a tím předchází tvoření zhoubných peroxidových produktů v těle, což má rozsáhlé blahodárné účinky na náš organismus. Například zabraňuje nenasyceným tukům v oxidaci a ve formování nebezpečných částic, které jsou známy jako volné radikály. Nekontrolovaná oxidace tuků má mnoho škodlivých účinků jako je poškozování tukových buněk v mozku a z toho plynoucí senilita, praskání červených krvinek, které způsobuje hemolytickou anemii, oslabování imunní funkce buněk, které způsobuje nemoci jako je artritida, poškozování DNA vedoucí k mutacím, způsobujícím rakovinu. Vitamín E chrání prostacyklin, látku podobnou hormonu, která chrání cévy před ucpáváním a tím zabraňuje ateroskleróze a srdečním infarktům.
Schopnost vitamínu E vázat kyslík, může být užitečná běžcům, kteří vdechují velké množství kyslíku během sportovní aktivity. Vitamín E zlepšuje dýchání buněk, což usnadňuje svalům plnit svoji funkci za nižšího přísunu kyslíku. To má za následek větší efektivnost při svalové činnosti. Není proto divu, že vitamín E je tak populární mezi sportovci.
Vitamín E j nezbytný k vylučování hormonů přívěsku mozkového, který ovlivňuje, kromě jiného, i působnost adrenalinu a dětský růst. Estrogen může neutralizovat vitamín E, a předpokládá se, že vedlejší účinky při užívání antikoncepčních pilulek, jako je tloustnutí, křečové žíly, zadržování vody v těle, jsou vlastně projevy nedostatku vitamínu E. Lidé, žijící ve vysoce zamořených oblastech, a ti, kteří pijí vodu upravovanou chlorem, by měli rovněž brát vitamín E jako doplněk výživy.
Blahodárné účinky vitamínu E
Vitamin E působí jako antioxidant, a tím napomáhá k regeneraci buněk a zpomalení stárnutí. Chrání vitamíny a hormony rozpustné v tucích, ve větších dávkách chrání proti účinkům toxických látek v potravě, ve vodě a ve vzduchu. Působí proti srážlivosti krve, snižuje krevní cholesterol a ředí krev, což působí preventivně proti krevním sraženinám v tepnách a zánětům žil. Zánět žil je častou příčinou krevní sraženiny, která se odtrhne od žilní stěny, kde se utvořila a putuje krevním oběhem, kde může zablokovat životně důležitý přívod krve do plic či srdce.
Příznaky nedostatku vitamínu E
Únavnost, předčasné stárnutí, neplodnost. Sterilita, samovolné potraty, svalová dystrofie, hemolytická anemie, poruchy krevního oběhu, jako jsou choroby věnčitých tepen, trombozy, oteklé a zanícené žíly, ochablost. Zapříčiněná slabou cirkulací krve, záněty ledvin, degenerace pohlavních žláz, zpomalené hojení ran.
Přírodní zdroje vitamínu E
Syrové pšeničné klíčky a olej z nich, rostlinné oleje, sojové boby, zelená listová zelenina, obilí a zrna, vejce.
Denní dávky vitamínu E
Dospělí 10 až 12 IU, děti 7 až 12 IU. Mnoho lékařů ale doporučuje dávky nad 100 IU, a mnozí, kteří berou vitamín E jako doplněk výživy, činí tak v dávkách 400-600 IU.